Η Δράση Μας

Το σωματείο μας, βάση ετήσιου προγράμματος και κατόπιν αίτησης, επισκέπτεται τους παρακάτω οργανισμούς-ιδρύματα:

Therapy Dogs

ΕΛΕΠΑΠ

Η ΕΛΕΠΑΠ είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937. Σήμερα διαθέτει 6 παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Η ΕΛΕΠΑΠ μεριμνά για τη λειτουργική αποκατάσταση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες, ενδεικτικά: Εγκεφαλική παράλυση, Νευρομυικές παθήσεις, Σύνδρομα με συνοδά κινητικά προβλήματα, Εγκεφαλοπάθειες, Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, Κακώσεις νωτιαίου μυελού, Μυελομηνιγγοκήλη, Σκολίωση, Κύφωση, Βλαισοπλατυποδία φροντίζοντας παράλληλα για την πλαισίωση των οικογενειών τους. Δέχεται παιδιά απο μηδέν ηλικία εως 45 ετών.Η ομάδα μας επισκέπτεται το τμήμα επαγγελματικής κατάρτισης ανάπηρων νέων (TEKAN)..

424 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Από το 2017, η ομάδα μας συνεργάζεται με το ψυχιατρικό τμήμα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Γ.Ν.Θ.    «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Ψ.Ν.Θ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ  ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κ.Δ.Α.Π. ΜΕΑ «Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ»

ELPIDA HOME

Greek non-profit organization providing dignity, humanity & community to refugees in Thessaloniki, Greece

MY WAY    Κέντρο Αγγλικών Ειδικής Αγωγής

Το μοναδικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη για την εκμάθηση Αγγλικών σε μαθητές με δυσλεξία και άλλες ειδικές μαθησιακές διαφορετικότητες.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (π.ΚΕ.ΠΕ.Π.«Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»)

Το ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Κ.Α.Α.Π.Α.Θ.) είναι Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας (ΜΚΦ) για άτομα με αναπηρίες, Ν.Π.Δ.Δ. εποπτευόμενο από την Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας .Η Μονάδα προέκυψε από την συγχώνευση δύο(2) Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, του ΚΕ.ΠΕ.Π. «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» και του Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης (π.Ψ.Κ.Β.Ε.) μετά την ψήφιση του Ν. 4025/2-11-2011(ΦΕΚ 228/Α/2-11-2011) περί «Ανασυγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες διατάξεις».Η Μονάδα περιθάλπει άτομα με νοητική υστέρηση ή νοητική Υστέρηση και άλλες αναπηρίες είτε ως Εσωτερικά κατά προτεραιότητα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είτε ως Εξωτερικά από τους Δήμους του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

1ο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης)

Η λειτουργία των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) βασίζεται στο νομικό πλαίσιο που διέπει την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και πλούσιο υλικό (έρευνες, άρθρα κλπ) που αναφέρεται στην ευάλωτη κοινωνικά ομάδα των ΑμεΑ.

ΨΥΧΑΡΓΩΣ

Το πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης με την ονομασία "ΨΥΧΑΡΓΩΣ" είναι ένα εθνικό σχέδιο για την αλλαγή του τρόπου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με μετάθεση του κέντρου βάρους από την παροχή ασυλικού τύπου περίθαλψης, που ακολουθείται έως σήμερα, στην κοινοτική φροντίδα. Το πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ αφορά στην ανάπτυξη δομών και δράσεων σε όλη τη χώρα, με τις οποίες εξασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που έχουν σκοπό την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την περίθαλψη, την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, την κοινωνική επανένταξη καθώς και την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας. Στόχος είναι να δημιουργηθούν αποτελεσματικά δίκτυα κοινοτικών δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ώστε κάθε άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας να βρίσκει απαντήσεις στα προβλήματά του στον τόπο που ζει και εργάζεται, μέσα στην κοινότητα, με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στιγματισμού, περιθωριοποίησης και αποκλεισμού.

ΣΩΜΑ ΦΙΛΩΝ ΑΜΕΑ – ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ

Το Σωματείο Φίλων Α.ΜΕ.Α – Δράση για το Κάτι Άλλο είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε στις 09-04-10 . Τα ιδρυτικά μέλη του είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών τμημάτων που σχετίζονται με τον τομέα της ειδικής αγωγής και ασχολούνται χρόνια με την αναπηρία (εργαζόμενοι σε ιδρύματα και σχολεία, συνοδοί σε κατασκηνώσεις, εθελοντές σε οργανώσεις)Βασικός στόχος της δράσης του είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, της ανισότητας – διακρίσεων σε άτομα με αναπηρία και η ενημέρωση τόσο των ίδιων των ατόμων όσο και της κοινωνίας. Για την εξυπηρέτηση του στόχου αυτού εκμισθώθηκαν και διαμορφώθηκαν συγκεκριμένοι χώροι, όπου στεγάζονται οι δομές του.Τα τελευταία 4 χρόνια το σωματείο δραστηριοποιείται στη παροχή εκπαίδευσης- απασχόλησης και ψυχαγωγίας σε Α.ΜΕ.Α. μέσω του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και του ειδικού Φιλοξενείου που έχει ιδρύσει. Η ενέργεια αυτή δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να βγουν από το σπίτι τους ή τους χώρους φιλοξενίας τους και να συμμετέχουν δημιουργικά σε εργασίες ανάλογες του νοητικού τους επιπέδου και της φυσικής τους αναπηρίας. Ενώ συγχρόνως τους δίνεται η ευκαιρία να διασκεδάσουν και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, αλλά και με τους εθελοντές του προγράμματος, σαν μια μεγάλη παρέα.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Το πρόγραμμα έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για ανάληψη πρωτοβουλιών στη φιλοσοφία της συνύπαρξης και της γεφύρωσης του χάσματος στο μοτίβο «Εμείς & Αυτοί». Την καταπολέμηση των προκαταλήψεων που αναδεικνύουν την προβληματική ανθρώπινη ύπαρξη στο κοινωνικό περιβάλλον. Ακόμη, την ενεργητική συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους. Συμμετέχουν 50 άτομα ηλικίας 14 έως 50 ετών.

ΑΜΥΜΩΝΗ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΑΜΥΜΩΝΗ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ” ειναι Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες και έχει σαν στόχο της την λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας,απόλυτα εξειδικευμένου για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες.

Therapy Dogs

Άλλες Δράσεις

Στα πλαίσια της δράσης μας προβάλουμε και προωθούμε την αξία και τα οφέλη του δεσμού «ανθρώπου-ζώου» καθώς και την παροχή της ασφαλούς και αποτελεσματικής θεραπευτικής επαφής με ζώα, μέσω ενημερωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων.

05 Ιουλίου 2022 GESTALT FOUNDATION THESSALONIKI

Παρουσίαση της θεραπείας με την βοήθεια των ζώων στην καλοκαιρινή κατασκήνωση της GESTALT

26 Μαΐου 2022 Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων των συνεδριών μας στο 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο και στο δημόσιο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης.

15 Δεκεμβρίου 2019 Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Συμμετοχή μας στο “1ο Συνέδριο Νοσηλευτικής” με θέμα : Θεραπευτικές παρεμβάσεις με την βοήθεια των ζώων”

15 Οκτωβρίου 2019 Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

“Η θεραπευτική επίδραση των ζώων στον χώρο Ψυχικής Υγείας”. Παρουσίαση των προγραμμάτων Θεραπείας με την βοήθεια των ζώων από το σωματείο μας

24 Νοεμβρίου 2018 Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Συμμετοχή του σωματείου μας στην ημερίδα “Άνθρωποι & Ζώα-απροσδόκητα οφέλη”

24 Οκτωβρίου 2018 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (τμ. Ειδικής αγωγής)

Ενημέρωση τελειόφοιτων του προγράμματος μας

24 Ιανουαρίου 2018 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Ενημέρωση του προγράμματος μας στους ψυχίατρους του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 Θεσσαλονίκης

22 Ιουνίου 2017 «Παρουσίαση προγραμμάτων υγείας ειδικών σχολείων»

Παρουσίαση του προγράμματος μας στους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας και διευθυντές ειδικών σχολείων.

19 Ιουνίου 2017 «Adopt a Pet»

Συμμετοχή της ομάδας μας στην εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης για υιοθεσία αδέσποτων ζώων.

06 Μαίου 2017 «1ο Διήμερο Φεστιβάλ Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία»

Συμμετοχή του σωματείου μας για ενημέρωση του προγράμματος μας στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

31 Μαρτίου 2017 «Συζήτηση-ενημέρωση για την θεραπεία με την βοήθεια των ζώων και τα οφέλη της»

Διοργάνωση εκδήλωσης από το «Ωραίον Ντεπώ» για ενημέρωση των προσκεκλημένων για το πρόγραμμα της ομάδας μας.

20 Μαρτίου 2017 «Δημόσιο ΙΕΚ Πυλαίας – Τμήμα Εργοθεραπείας»

Κατόπιν πρόσκλησης, έγινε παρουσίαση του προγράμματος μας στους σπουδαστές του ΙΕΚ.

29 Μαίου 2016 «Adoption Event- ZOO 90,8»

Εθελοντική συμμετοχή της ομάδας, για την στήριξη της ημέρας υιοθεσίας και ενημέρωση για τα προγράμματα μας.

21 Μαίου 2016 «Thessaloniki Fashion Project»

Συμμετοχή της ομάδας μας στο Thessaloniki Fashion Project στη Αποθήκη Γ’ (Λιμάνι Θεσσαλονίκης) για ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις δράσεις μας.

29 Μαίου-05 Ιουνίου 2015 «ΙΑΗΑΙΟ-International Association of Human-Animal Interaction Organization» Δανία

Η πρώτη Ελληνική συμμετοχή στην Διεθνή Ενωση Οργανισμών Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Ζώου.

14 Μαίου 2015 «4o Feast Θεσσαλονίκης»

Η Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη πόλη, στην οποία εφαρμόστηκε το κοινωνικό πείραμα του FEAST, εγκαινιάζοντας μια πιλοτική περίοδο για τη δράση. Το πείραμα ανέπτυξε μεγάλη δυναμική στις δύο πρώτες εφαρμογές του, όπου υποβλήθηκαν 25 προτάσεις, παρουσιάστηκαν 10 projects και χρηματοδοτήθηκαν δύο δράσεις με περισσότερα από 2.000 ευρώ. Πλέον, στόχος του FEAST, είναι η καθιέρωση της μικροχρηματοδότησης από το πλήθος, για την υλοποίηση δημιουργικών ιδεών, σε πανελλαδική κλίμακα. Την κοινωνική χρηματοδότηση κέρδισε η ομάδα εθελοντών του Therapy Dogs.

9 Μαίου 2015 «4η Πλατεία Ζώων»

Η ομάδα της 4dogs, σε συνεργασία με τα therapydogs Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στην εκδήλωση «4η Πλατεία των Ζώων» στο Δημαρχείο της Καλαμαριάς, τόσο για να στηρίξει την δράση του φιλοζωικού σωματείου «Μαζί μπορούμε», όσο και να ενημερώσει τον κόσμο που παρευρέθηκε για τον εθελοντισμό και τους σκύλους θεραπευτικής επαφής.

14 Ιουνίου 2014 «Let them St(r)ay-Republic 100,3»

4dogs και therapydogs Θεσσαλονίκης ήταν εκεί για να στηρίξουν την δράση υιοθεσίας αδέσποτων ζώων και να ενημερώσουν για τα προγράμματα και τις εθελοντικές δράσεις τους. Με σύνθημα το Let them St(r)ay* ο Republic 100,3 οργάνωσε και φέτος τη δεύτερη υπαίθρια δράση υιοθεσίας αδέσποτων στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πάρκο του ήχου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης από τις 12:00.

19 Φεβρουαρίου 2013 «Επίσκεψη σε χώρο εκπαίδευσης σκύλων»

Επίσκεψη συμμετεχόντων του ΣΦΑ και των παιδιών του Παιδικού Χωριού Φιλύρου, στα προγράμματα του TherapyDogs, στον πρώην χώρο εκπαίδευσης σκύλων του 4dogs.gr, όπου είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα σκυλάκια.

Είμαστε δεκτικοί σε προτάσεις που σκοπό έχουν να προβάλουν το πρωτοποριακό, εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα και τα οφέλη του.